Werken met Gutenberg

Als je de nieuwste versie van WordPress op jouw website installeert krijg je automatisch de Gutenberg editor. Dat is misschien even schrikken, zeker als je voorheen gewend was om met css code te werken.

Ik bouw veel websites met een premium thema met een ingebouwde pagebuilder. Ook werk ik weleens met Elementor. Beide pagebuilders werken met een blokkensysteem, dus daar ben ik al aan gewend.

Op dit moment ben ik een website aan het bouwen met het blokkensysteem Gutenberg omdat ik nieuwsgierig ben naar de mogelijkheden en de gebruiksvriendelijkheid. En ik moet eerlijk zeggen dat het mij niet tegenvalt, het werkt eigenlijk best gemakkelijk. Wel loop ik tegen een aantal beperkingen aan, die ik met bovengenoemde pagebuilders kan maken en met het Gutenberg blokkensysteem ( nog ) niet. 

Hoe werkt Gutenberg?

Blokken is het kernwoord voor Gutenberg. Voor elke soort content is in Gutenberg een blok beschikbaar. Zo heb je een paragraaf blok, kop, afbeelding, galerij en nog veel meer. Tekstonderdelen zet hij automatisch om in meerdere blokken. Dit vind ik zelf nog niet erg handig, maar misschien moet ik er nog aan wennen. Wat ik wel gemakkelijk vind is het verschuiven van blokken met de pijltjes omhoog en omlaag ( aan de linkerkant van elk blok ) 

Als je een nieuw bericht of pagina maakt, kun je als eerste een titel toe voegen en op enter klikken. Er staat al een tekstblok klaar om te vullen. Hier kun je gewoon tekst in typen of een vooraf gemaakte tekst inplakken.

Als je een ander soort blok wilt toevoegen dan een tekstblok, dan kun je op het + icoontje links bovenin klikken. Je kunt dan uit de verschillende blokken kiezen en ze toevoegen. Ook kun je op het tekstblok gaan staan, dan zie je boven het blok ook een plusje verschijnen, zo kun je ook een blok toevoegen.

Wanneer je een blok wilt bewerken moet je het blok selecteren. In het blok zelf kun je dan bijvoorbeeld tekst of een afbeelding toevoegen. In de rechterbalk kun je bovenin op document of blok klikken om daar specifieke instellingen te selecteren.

Als je het blok selecteert en je klikt links op de puntjes kun je uit een aantal mogelijkheden kiezen. Je kunt het blok gemakkelijk dupliceren, opslaan als herbruikbaar blok of bijvoorbeeld verwijderen. Als je links bovenin de balk klikt kun je het type blok wijzigen, zoals bijvoorbeeld een tekst in een kop.

Werkt mijn thema samen met Gutenberg?

Het kan zijn dat jouw huidige thema niet goed met de Gutenberg editor kan samenwerken. In dat geval is het een optie om de Classic Editor plugin te installeren. Je vindt deze plugin via het WordPress dashboard. Met deze plugin kun je kiezen met welke pagebuilder je wilt werken, met Gutenberg of de klassiek editor.

In een reactie op een blogpost heeft Matt Mullenweg ( WordPress ) laten weten dat de Classic Editor plugin nog jaren ondersteund zal worden.

Ik wens je veel succes met Gutenberg.