Oeteldonk 2020 Binnenste buiten

Ik houd van Carnaval en vier het al mijn hele leven ( echte Brabander ? ) Dus kijk ik ernaar uit. Dit jaar nog meer dan anders omdat ik het Oeteldonks jaarembleem 2020 ontworpen heb, dat straks op duizenden kielen en jasjes te bewonderen is. Het thema voor dit jaar is BINNENSTE BUITEN. Afgelopen maand heb ik een paar keer per week iets gepost wat je BINNENSTE BUITEN kunt doen, keren of kieperen. Niet omdat het moet, maar omdat het kan. Als je het leuk vind kun je ze hier allemaal teruglezen.

Lenzen

Veel brildragers onder ons ( count me in ? ) dragen met Carnaval contactlenzen, transparante of met een speciaal kleurtje. De grote vraag is dan altijd: hoe weet ik of mijn lens niet BINNENSTE BUITEN zit voordat ik hem indoe. Om dat te controleren plaats je de lens op je vingertopje en kijk goed naar de vorm van de lens. Is het een halve circelvorm, een mooi kommetje, dan is hij goed en kun je hem met een gerust hart ♥️ indoen. Als het meer op een soepbord ? lijkt zit hij BINNENSTE BUITEN en moet je hem eerst omdraaien. Plaats de lens in je handpalm, voeg een paar druppels lenzenvloeistof toe en draai hem om. Je hoeft je trouwens geen zorgen te maken als de lens BINNENSTE BUITEN in je oog ? zit. Het zal niet prettig aanvoelen, maar het kan geen kwaad en je doet meteen mee met het thema ?

Banaan

Bananen zijn gezond?. Ze zitten vol vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, kalium en magnesium. Hier een tip voor Hendrien: gooi de bananenschil niet op de composthoop ⛰, maar keer hem BINNENSTE BUITEN en gebruik hem bijvoorbeeld voor je gezicht! Je krijgt er een prachtige huid van. Was je gezicht, wrijf met de binnenkant van de schil over je gezicht. Maak ronddraaiende bewegingen van BINNEN naar BUITEN. Laat het 11 minuten ? intrekken, zodat je huid lekker veel vitamines kan opnemen. Spoel je gezicht daarna af en gebruik een dag- of nachtcrème. Herhaal deze behandeling iedere dag en je loopt op zondag stralend ? naast de Peer ( nog meer dan anders natuurlijk ? ) Je kunt de schil ook nog  gebruiken om je schoenen te poetsen, je tanden te bleken, de kamerplanten te laten glanzen ?, een insektenbeet te verzachten ?, het zilver te poetsen, bladluis te  verwijderen, pukkeltjes en puistjes te verminderen, een splinter te verwijderen, je rimpels te vervagen ??, kleine wondjes te genezen en wratten te verwijderen. Dus als je naar de markt ? gaat, neem lekker een tros bananen mee. 

Strijken

Nog een weekje wachten, dan kunnen we weer zwaaien naar de Prins en z’n Adjudant. Dan wil je er natuurlijk op je Paas ?( Oeteldonks ?) best uitzien. Veel Oeteldonkers zijn netjes en wassen meteen op woensdag na Carnaval hun rôôd/wit/gele shirtje, shawl en handschoenen. En hangen hun kiel of jeske lekker buiten in de frisse wind ?. Maar er zijn er ook die de dag voor Carnaval denken: oh ja waar heb ik vorig jaar ook alweer mijn shawl en handschoenen gelaten. Dan is het te hopen dat hun kieltje wel netjes aan een hangertje hangt en niet het hele jaar in dezelfde plastic zak heeft gezeten als de shawl ?. Het is zondag dus waarschijnlijk heb je nu wel ff tijd om de boel te voorschijn te halen en te checken.  

Wasadvies: BINNENSTE BUITEN wassen op maximaal 40 graden. Niet in de droger. Dit geld natuurlijk niet voor je kiel of jeske, die kun je het beste lekker ff buiten laten luchten. ( na een jaar is dat waarschijnlijk wel nodig ?)

Strijkadvies: BINNENSTE BUITEN strijken op de katoen stand (170 graden). Let op: Zet nooit het strijkijzer direct op een embleem of applicatie!

Hart

Vandaag is het Valentijnsdag. Een dag die vebonden is met de liefde en het hart.

Een Bosschenaar heeft een grote bek en een klein hartje ❤️? Stoere bolster blanke pit. Hij heeft een soort pantser om zich heen, waardoor hij zijn gevoelige kant probeert te verbergen. Door het jaar heen lukt dit aardig. Maar als hij zijn kieltje uit de mottenballen haalt en zich onderdompelt in Oeteldonk komt zijn BINNENSTE naar BUITEN. Met “traone in z”n ôoge” ? verwelkomt hij de Prins op het stationsplein. En als Knilles wordt begraven gooit hij z’n hele hart naar buiten en jankt een hele zakdoek vol ?. Lees hier een aantal mooie interviews met echte Oeteldonkers ? in het 073 magazine van 18 februari 2017 over “het gevuul van Oeteldonkers” https://www.073magazine.nl/2017/02/18/t-gevuul-van-oeteldonkers/

Boxershort

Volgens Daily Mail blijkt uit recent onderzoek dat 1 op de 5 mensen zijn of haar ondergoed minstens 2 dagen achtereenvolgend draagt alvorens het in de wasmachine te doen ?. De onderzoekers vroegen hoe vaak mensen hun kleding wassen en hoe lang ze denken vieze kleren door te kunnen dragen. Mannen zijn ‘erger’ dan vrouwen als het gaat om het langer dragen van hun ondergoed. Ongeveer een derde (31%) van de ondervraagde mannen gaf toe dat ze hun onderbroek  meestal twee dagen achter elkaar dragen ten opzichte van 10 procent van de vrouwen. Bovendien gaf 4 procent van de mannen zelfs toe dat ze die boxer nog eens BINNENSTE BUITEN keren om ‘m nóg langer te dragen. Bij de vrouwen deed 2 procent dat.

“Voor ondergoed is de vuistregel dat je dat na één keer dragen in de was ? doet, omdat je het draagt op een plek waar bacteriën ?kunnen ontstaan,” aldus een Britse expert. Dus ga je met Carnaval ? logeren neem dan in ieder geval 2 schone onderbroeken mee. ?

Bron: Libelle. Boxershort te koop op Otto.nl.

Upsidedown Ananascake

Wanneer je de woorden BINNENSTE BUITEN googelt zie je bovenaan bij de zoekresultaten het televisie programma van Kro/Ncrv staan, wat op doordeweekse dagen aan het begin van de avond op tv te zien is. Hier kun je ongestoord binnenkijken bij bijzondere huizen ?, neemt een boswachter ? je mee de natuur in en maakt een chefkok ?‍?een heerlijk gerecht. Onder andere deze upsidedown ananascake ?, je bakt hem op zijn  kop. Upsidedown betekent ondersteboven en een synoniem hiervoor is omgekeerd. En omgekeerd kan ook BINNENSTE BUITEN zijn. Het lijkt mij wel een lekker recept om te maken op zo’n stormachtige dag als vandaag ? 

Stofzuigerzak

Misschien denk je op woensdagmorgen na Carnaval, als je rode rozen in het water staan ?, een heerlijk worstebrôôdje in je maag zit en een vers askruisje op je voorhoofd staat: “kom, laat ik de stofzuiger weer eens te voorschijn halen.” Het zal je verbazen als je daarna de stofzuigerzak BINNENSTE BUITEN kiepert wat daar allemaal uitvalt. Confetti, serpentines, veren van een rôôd/wit/gele boa ( of een groene ), een kikkerpinneke ?, een veiligheidsspeldje ?, muntgeld of een donker, een verloren lens, je pasje van de Oeteldonkse Club, chips, nootjes ?, haarspeldjes, een half bierviltje en Oeteldonkse klei of onbekende smurrie met de afdruk van je schoenzolen er nog in ? Nou dat ruimt lekker op ?

Knuffelbeer

Kunstenaar en fotograaf Kent Rogowski uit Brooklyn keert knuffelberen ? ? BINNENSTE BUITEN zodat de naden en stiksels zichtbaar worden. De werken van hem zijn vaak provocerende manipulaties van objecten en afbeeldingen die ons in het dagelijks leven omringen. Zo vraagt hij zich af wat deze producten eigenlijk communiceren, en ook welke rol ze spelen in onze cultuur. Dit vind ik knap verzonnen en super interessant ?

De foto van de beer is van Kent Rogowski.

Koffer

Als Prins Amadeiro op carnavalszondag van het Winterpaleis naar zijn Pronkjuweel  ❤️⚪️? afreist is het te hopen dat hij bij de Oeteldonkse durpsgrens gewoon door mag lopen. Zo niet, gaan ze al zijn koffers BINNENSTE BUITEN kieperen en komt hij misschien niet precies om 11.11 uur met de Hoftrein op Oeteldonk Centraol aan ?

Andersom

Het is vandaag Andersomdag.
Dus doe eens gek en doe iets andersom. Zo dacht ik ook met het ontwerpen van het Oeteldonks jaarembleem 2020 BINNENSTE BUITEN. Ik keer het embleem ( anders ) om. Carnaval is tenslotte het feest van het omkeren.
De naam van Prins Amadeiro is een anagram van het woord omdraaie.
Lees hier meer…

Foto van Mathieu Stern.

Hondenpoep

Als jij met je allessie een blokje omgaat is het natuurlijk verstandig om een plastic zakje mee te nemen. Zo kun je, met je hand in het zakje, de heerlijk geurende drolletjes ? oppakken zonder dat ze aan je handen blijven plakken. Draai het zakje BINNENSTE BUITEN en gooi het in de poepbak. Zo is iedereen weer blij ?: jij met schone handen en de buren zonder poep op hun stoep. Het scheelt je ook een mogelijke boete van de hondenbelasting. Mooie win/win dus.?

Snotlap

Wanneer de Peer na een lange dag ( nacht ) weer thuiskomt op de Mugheuvel is het verstandig, voordat hij naar bed gaat, eerst zijn zakken nog even BINNENSTE BUITEN te keren. Wellicht vallen er nog een paar verdwaalde donkers uit ? of een telefoonnummer van een schôn durske ?‍♀️ Dat is natuurlijk altijd leuk. Minder leuk is de katoenen boeren zakdoek. Het stoffen ding is waarschijnlijk wel beter voor het milieu dan een papieren exemplaar, maar ook een broeinest van bacteriën. Aangezien allerlei virussen op de loer liggen moet de natte lap zo snel mogelijk de wastobbe in.

De was ophangen.

Het is schrikkeljaar en dus mag Hendrien carnavalszondag met de Peer mee op sjouw.

De rest van het jaar moet zij sokken stoppen, kippen voederen en er natuurlijk voor zorgen dat de kleding van de Peer altijd fris en fruitig is. Hier een tip voor Hendrien:
Hang gekleurde kleding altijd BINNENSTE BUITEN aan de waslijn, want door de zon kan de kleding enorm verkleuren. Schijnt de zon te veel, hang de kleding dan in de schaduw. De hemden van de Peer en zijn witte handschoenen kun je het beste niet BINNENSTE BUITEN ophangen, want de zon werkt als natuurlijk bleekmiddel. Hierdoor wordt alles juist weer helder wit! Zo ziet de Peer er straks weer stralend uit ( zoals altijd natuurlijk ?? )