I love Oeteldonk

Ik ben dan wel geen Bosschenaar, maar toch zit Oeteldonk diep in mijn hart. Ik vind het heerlijk om met carnaval de boel de boel te laten en lekker de stad in te gaan. Als creatieveling vind ik het ook leuk om iets meer met Oeteldonk bezig te zijn dan alleen die drie dagen. Jarenlang heb ik als etaleuse gewerkt en maakte ik carnavalsetalages in rood, wit en geel. Daar heb ik zelfs een keer een “vet leren medaille” voor gewonnen. Ook voor de voorgevel van NomNom ben ik, samen met Hein, Maarten en Wilma, regelmatig in de prijzen gevallen. Dat was helemaal leuk, om maanden van te voren te brainstormen over hoe we het thema zo orgineel mogelijk naar voren konden laten komen. Het bleef niet alleen bij de voorgevel, maar het hele interieur moest er bij NomNom aan geloven. Veel carnavalsvierders vinden het jammer dat deze “Horeca Veurgevel wedstrijd” niet meer bestaat. 

Bij mij gaan de radertjes meteen werken als bij de begrafenis van Knilles de flyers met het thema voor volgend jaar naar beneden gegooid worden. Vind ik het een leuk thema, waar moet ik als eerste aan denken, kan ik er iets mee? De eerste dagen na carnaval zit ik nog in een roes. Er komen heel veel foto’s en filmpjes voorbij op Social media. Ook kijk ik geregeld op de website van de Oeteldonkse Club, TV73 en You tube om maar niets te hoeven missen van alles wat er de afgelopen dagen gebeurd is. En om de sfeer nog te voelen. Helaas, het is alweer voorbij, we moeten weer een jaar wachten. 

Daarna gaat het gewone leven weer verder en wordt het, wat carnaval betreft, stil in mijn hoofd. Ik denk af en toe: oh ja het Oeteldonk jaarembleem, wat is ook alweer de datum dat het ingeleverd moet zijn. Begin april, dan heb ik nog wel even de tijd om iets te verzinnen. Dat verzinnen speelt zich voornamelijk in mijn hoofd af. Af en toe noteer ik een paar zinnen of google ik de woorden van het thema om op iedeeën te komen. Wanneer het idee een beetje vorm begint te krijgen, pak ik mijn Ipad en ga ik daadwerkelijk ontwerpen. 

Het is pas sinds een paar jaar dat je een ontwerp in mag leveren dat met de computer gemaakt is en dat je het ook digitaal in mag sturen. De voorgaande jaren mocht je jouw, met de hand getekende, ontwerp alleen maar per post sturen. Bij mij kwam het dan geregeld voor dat ik de avond voor de deadline het ontwerp zelf in de brievenbus van de commissie emblemen stopte. Grappig, want ik zag meerdere keren een auto voor mij hetzelfde doen. Blijkbaar was ik niet de enige die op het laatste moment zijn ontwerp nog inleverde. 

Zo niet dit jaar. Toen ik het thema “Oeteldonk binnenste buiten” zag, had ik al vrij snel het idee om de boel eens lekker om te draaien. Hoe ziet het Oeteldonk jaarembleem er eigenlijk aan de achterkant uit? Nou zo dus. Het leek mij leuk om het embleem zo te maken alsof het lijkt dat de achterkant de voorkant is en dat je het embleem dus eigenlijk binnneste buiten op je kiel of jasje hebt genaaid. Ik moest zelf ook wel even omdenken, de kleuren rood, wit, geel zie je andersom en minder fel en de tekst staat in spiegelbeeld natuurlijk. Omdat je aan de achterkant de stiknaad duidelijk ziet heb ik die ook in het ontwerp toegevoegd. De meeste mensen ( incl. mijzelf ) naaien het embleem er met de hand op en dat gaat niet altijd even recht. 

Oeteldonk Jaarembleem 2020

Ik doe al jaren mee met de embleem ontwerp wedstrijd. Het ene jaar was ik meer tevreden over het ontwerp dan het andere. Maar zoals het spreekwoord luidt: meedoen is belangrijker dan winnen. En dat is natuurlijk ook zo. Maar als je dan een keertje wint….

Ik ga er met volle teugen van genieten.

Lees hier wat je allemaal BINNENSTE BUITEN kunt keren

Lees hier een artikel in de Bossche Omroep

Lees hier een column in het Brabants Dagblad