Hoe werkt het stoplichtsysteem van Yoast Seo?
Yeah, ik slaag een klein vreugdeskreetje. Alle bolletjes staan op groen.
Huh, bolletjes, groen?
Ik bedoel de stoplichtbolletjes van de Yoast Seo plugin.
Deze plugin helpt jou bij het optimaliseren van jouw WordPress website zodat je beter gevonden kunt worden door de zoekmachines. Onderaan elke pagina of bericht geeft de plugin verbeterpunten aan die jij zelf toe kunt passen. Voor die verbeterpunten worden 3 kleuren bolletjes getoond; groen ( goed ), oranje ( er is ruimte voor verbetering ) en rood ( daarmee moet je aan de slag ). Ik streef bij mijn laatste blog; Wat doen een webdesigner en een webdeveloper? naar minimaal oranje bolletjes, maar ze zijn allemaal groen. Dus ben ik superblij.
Op onderstaande afbeelding zie je allemaal groene bolletjes in het Yoast Seo blok van mijn laatste bericht. Het betreft de verschillende toepassingen van het focuswoord, de interne en externe links, de alt omschrijving van de gebruikte afbeelding, de meta-omschrijving en de lengte van de tekst. Goed gedaan zegt Yoast.
Maar zal mijn blog nu inderdaad beter gevonden worden? Dat is nog maar de vraag. Ik bepaal zelf het focuswoord en dat gebruikt Yoast als uitgangspunt. Als er niet veel op dat focuswoord gezocht wordt of de concurrentie is heel erg hoog, zal mijn blog toch niet snel bovenaan in Google verschijnen, ook al zijn alle bolletjes groen. Wel is het een prima hulpmiddel om te checken of je alle Seo onderdelen in je pagina of bericht correct hebt toegepast en vooral de combinatie van die onderdelen maakt het voor jouw bezoeker en Google overzichtelijk.
Vergeet ook niet om in het Seoblok ( in de snippet ) de meta-omschrijving in te vullen. Dit zijn de 2 regels die je onder elk Google zoekresultaat ziet staan. Als je hier niets invult toont Google automatisch de eerste 2 zinnen van jouw websitetekst en breekt aan het einde de zin gewoon af. Door in deze meta-omschrijving een pakkende tekst te plaatsen met het juiste zoekwoord erin verwerkt kun je ervoor zorgen dat jouw potentiële klanten eerder door zullen klikken naar jouw website.
Natuurlijk ben je blij als alle bolletjes groen zijn ( ik in ieder geval wel ), maar staar je niet blind op het stoplichtsysteem van de Yoast Seo plugin. Denk als eerste bij het schrijven van jouw blog of websiteteksten aan de lezer, naar welke informatie is hij/zij op zoek en hoe kun jij hierbij helpen? Maak altijd de overweging welke voorgestelde verbeteringen je aan wilt passen en welke je laat voor wat ze zijn omdat het anders misschien te gemaakt over zal komen en je de indruk wekt meer naar Google te luisteren dan naar je lezer.
Kom je er zelf niet helemaal uit of heb je een vraag, neem dan contact met mij op. Ik help je er graag mee.